Posts Tagged ‘wyposażenie gastronomii’

Wedlug nowszych badan jeden kwant

Posted in Uncategorized  by admin
September 24th, 2018

Według nowszych badań jeden kwant światła dostarcza tylko części energii koniecznej do redukcji dwutlenku Węgla; większośë energii niezbędnej do tego procesu pochodzi z oddychania. Równocześnie część tlenu wydzielonego podczas asymilacji zostaje na powrót zużyta na utlenienie cukru (s. 285). Problem udziału w fotosyntezie żółtych barwików — karotenoidów — towarzyszących chlorofilowi W chloroplastach, absorbujących przede wszystkim światło niebieskie (ryc. 265b) nie został jeszcze całkowicie wyjaśniony. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘wyposażenie gastronomii’

Wedlug nowszych badan jeden kwant

Posted in Uncategorized  by admin
September 24th, 2018

W związku z tym należy wyraźnie rozróżniać prawidło- wości przyrodnicze i ekonomiczne w przebiegu, zjawisk. Sta- tycznie badana zależność plonu od wysokości nawożenia daje zupełnie odmienny obraz niż dynamicznie badana wiel- kość przychodów zależnie od całości nakładów na produkcję, z uwzględnieniem wykorzystania nowych osiągnięć nauki i techniki rolniczej. Da uzyskania bowiem wyższych przycho- dów z ziemi przedsiębiorca rolny stosuje nie tylko coraz większe dawki nawożenia, lecz również zmienia strukturę produkcji; stosuje coraz to doskonalsze środki walki z choro- bami, szkodnikami i chwastami; wprowadza sztuczne zrasza- nie pól; stosuje coraz wydajniejsze maszyny do uprawy, pie- lęgnacji i zbioru roślin. W ‘wyniku stosowania tych wszysti- kich i wielu innych nowoczesnych środków produkcji kapi- talista wydatnie zmniejsza nakłady siły roboczej i obniża koszty produkcji na jednostkę wytworzonego produktu. Istot- ną rolę odgrywa przy tym- obniżanie się kosztów stałych na jednostkę produktu w miarę wzrostu plonów. Należy jednak dodać, że zupełne negowanie możliwości wystąpienia’ zjawiska malejącej efektywności nakładów, zar6wno . w rolnictwie, jak i poza rolnictwem, jest również niesłuszne i jednostronne. Przy technicznym zacofaniu, bra- ku warunków i możliwcści modernizacji oraz unowocześnie- nia produkcji, przy niskiej kulturze rolnej, słabej organi- zacji r braku fachowego, wykwalifikowanego kierownictwa istnieje realne niebezpieczeństwo ujawnienia. się maleją- cych przyrostów przychodów przy wzroście nakładów. Co więcej, działanie tej prawidłowości prowadzi wręcz do pod- upadania i eliminowania w walce konkurencyjnej tych gos- podarstw rolnych, które nie wprowadzają najnowszych zdo- byczy postępu rolniczego. Dotyczy to głównie słabszych ekonomicznie i drobniejszych przedsiębiorstw, a zwłaszcza drobnych gospodarstw chłopskich, które nie są w stanie korzystać z najnowszych osiągnięć nauki i techniki rolni- czej. [podobne: , wyposażenie biur, centralne odkurzacze, wyposażenie gastronomii ]

Comments Off

Posts Tagged ‘wyposażenie gastronomii’

Wedlug nowszych badan jeden kwant

Posted in Uncategorized  by admin
September 24th, 2018

W sprawozdaniu ekonomicznym prezydenta USA dla Kongresu w 1965 r. oceniano liczbę Amerykanów żyjących w ubóstwie na 35 mln. Zdaniem Galbraitha, są w, USA całe rejony (rejon Appalachów, nadbrzeżna równina Piedmont, okolice Wielkich Jezior, płaskowyż Ozark), w których nędza występuje w skali masowej 12. Należy ponadto dodać, że powolny wzrost udziału płac w dochodzie narodowym w rozwiniętych krajach kapitalistycz- nych dokonuje się przy wzrastającym wyzysku. Szybko roś- nie intensywność pracy. Read the rest of this entry »

Comments Off