Sa to enzymy, które powoduja

Posted in Uncategorized  by admin
November 17th, 2018

Są to enzymy, które powodują hydrolizę wiązań aldehydowych cząsteczek a-glikozy, dołączając do nich wodę (ryc. 267). Tzw. a – amylaza oddziela dwucukier maltozę, poczynając od wolnych niealdehydowych zakończeń łańcucha skrobi, natomiast tzw. amylaza rozcina łańcuch skrobi na dość długie człony (tzw. dekstryny). Miejsca rozgałęzień w cząsteczce amylopektyny są przypuszczalnie rozkładane tylko przez ściśle określone fosforylazy. Utworzone wskutek działalności amylazy cząsteczki maltozy rozkładane są dalej przez ma I t a z ę, enzym należący również do grupy hydrolaz, na dwie cząsteczki glikozy, które mogą zostać ponownie teraz włączone w procesy metaboliczne. Przy uruchamianiu więc skrobi zapasowej czynne są różne enzymy. W ślinie i soku trzustkowym organizrnu zwierzęcego czy ludzkiego zawarte są, podobnie jak w roślinach, enzymy przeprowadzające rozkład skrobi. Roślina może, zależnie od swych potrzeb, aktywować lub inaktywo wać własny układ enzymatyczny, wskutek czego może regulować procesy syntezy i rozkładu w przemianie materii. Wiadomości nasze jednak o tego rodzaju procesach w obrębie organizmu są jeszcze bardzo niewystarczające (s. 425). Skrobia nie jest jednak jedynym związkiem chemicznym, który pojawia się jako produkt przemian chemicznych cukru asymilacyjnego. Znaczna liczba innych węglowodanów występujących w komórce roślinnej — jednocukrów, dwucukrów i wielocukrów — pochodzi wyłącznie od heksozy, pierwotnego produktu asymilacji. Jako przykład przytoczyć można syntezę celu łozy, która jest podstawowym budulcem błon komórkowych lub która niekiedy jest odkładana w błonach komórkowych nasion jako substancja zapasowa. Synteza celulozy przebiega prawdopodobnie w zbliżony sposób jak synteza skrobi. Nitkowate makrocząsteczki celulozy różnej długości powstają przez połączenie się wielu cząsteczek glikozy, należącej do szeregu F, a nie do szeregu który buduje cząsteczki skrobi. Wskutek tego sąsiadujące ze sobą w łańcuchu cząsteczki glikozy są odwrócone względem siebie 0 1800. Nie wiemy na razie, jaka konfiguracja optyczna glikozy pojawia się jako pierwszy produkt fotosyntezy, zwłaszcza że obie farmy łatwo przechodzą jedna w drugą. [hasła pokrewne: klimatyzacja warszawa, eventy, podłogi drewniane, adwokat ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: adwokat eventy podłogi drewniane